Igelboda på Hållbar utmaning 2018

I onsdags var elever från årskurs 5 och 6 uttagna att vara med på Nacka företagarträffs uppfinnartävling Hållbar utmaning 2018.

IMG_1476

Vi hade med fem bidrag, Elektrobin, Powered Airplane, Smart pack, Green plastic och Clean ExHaust. I hård konkurrens gjorde eleverna mycket bra och säljande presentationer för jurygrupperna.

IMG_1503

IMG_1480

 

Vilka entreprenörer och uppfinnare vi har!

Igelboda skola & förskola

Solförmörkelse & ”rocka sockorna”

Under fredagen fanns möjlighet att bevittna en solförmörkelse av rang. Vädret på Igelboda var molnigt och kanske var det svårt att se så mycket…emellertid kan man ju inte titta för länge mot solen, och skulle man vilja göra det krävdes ju svetsglasögon. År 4 bevittnade emellertid händelsen med glädje och entusiasm.

eclipse

Ett på skolan väl utbrett ”statement” tog också lite inofficiellt plats när man ”rockade sockorna”. Budskapet är att vi vill visa att vi gillar att vi är olika, såväl elever som pedagoger deltog.rockasocka

Äventyret i Hokuslandet

Årskurs 3 på Montessori har under vårterminen haft äventyrspedagogik. Igår fick vi äntligen kliva långt in i fantasin och besöka Hokuslandet.IMG_0669

 

Vi har tränat hela vårterminen på många kamratövningar och kluriga ledtrådar, som vi viste att vi skulle vara tvungna att klara av i Hokuslandet, hur man håller ihop i grupp och hjälper varandra, att lyssna på alla.

IMG_0670

I stora drag gick uppdraget ut på att rädda alla som bodde i Hokuslandet, vattnet hade blivit förgiftat av en ond trollkarl.

Barnen letade ledtrådar, klarade sig förbi hinder och lyckades till slut rena vattnen och ta sig ut Hokuslandet.

 

Det var en väldigt spännande och lärorik dag. Det var kul att se barnen i action och de klarade det riktigt bra. Vi har tillsammans fått ett bra, roligt, spännande och läskigt minne.

IMG_0671

 

Kopplingar till Lgr 11: ” Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse”

Det försöker vi få fram med hjälp av äventyrspedagogik, där det behövs mycket inlevelse och förståelse för andra människor, genom att man måste hålla ihop i en grupp och förstå att alla tycker olika moment i äventyren är lätta och svåra.

Äventyrspedagogik är en bra och spännande form av inlärning.

Läs barnens reflektioner här

Moa Svensson Fritidsledare

Igelbodas skolgård – en fantastisk flora

idegranenNär man byggde Igelboda skola för snart 60 år sedan planerades floran med träd och buskar noggrant. Det gör att vi fortfarande har tillgång till stor artrikedom av träd och buskar här.
En av skolans pedagoger, Karin Eriksson, har kartlagt träden och på länken nedan kan ni läsa mer om artrikedomen på skolgården.
Klasserna har också fått adoptera ett träd runt vilket de hänger en skylt med trädets namn. Kartläggningen av gården gör att vi får fler möjligheter att använda skolgården i undervisningen.
Läs mer om skolans träd och buskar här.

Skoljoggen 2013

Förra veckan var det dags för årets Skoljogg. Det är Sveriges största motionslopp för barn och ungdomar som arrangeras varje höst i skolorna runt om i landet. Varje år deltar närmare en halv miljon unga i Skoljoggen, som 2013 arrangeras för 31:e gången. Elever deltar på sina villkor och utifrån sina egna förutsättningar. Springa, jogga, lunka eller gå – det väljer de själva.  Eleverna får fortsätta att ge sig ut och samla varv på slingan under 40 minuter.

Henry Voltaire i år 6 tangerade sitt tidigare rekord. Henry är den första i Igelboda skolas historia som har lyckats springa åtta varv. Bravo!

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in, som i år går till SOS Barnbyar.

Igelbodas elever visar miljöarbete på Stadshuset

Denna vecka deltog fyra elever från Igelboda skola tillsammans med sin lärare Sofia Liljegren för att berätta om hur de arbetar med Peak och hållbar utveckling på sin skola. Peak-samordnare  berättade om Peak-arbetets bakgrund, Peak i kommunens skolor samt våra gemensamma aktiviteter. miljösofia315 trevliga och positiva tjänstemän i miljönätverket lyssnade och ställde intressanta frågor. Vi ser fram emot att fortsätta samarbeta kring energi och hållbar utveckling.

miljösofia

Eleverna tillsammans med Anna Green (biträdande miljöchef på Nacka kommun)

Vi fick möjlighet att berätta och visa film samt radioprogram om vårt miljöarbete på Igelboda skola. Alla var mycket imponerade över hur duktiga eleverna är, inte minst inom IT-teknik!

Nedan kan ni se filmen som handlar om det projektarbete klass 5C genomförde under förra läsåret.